Ægte intelligens i Odense og Aarhus

Hvordan kan kommunerne anvende AI i fremtiden? Og hvordan kan de gøre de det på en måde, der bevarer og gerne styrker borgernes tillid og kommunens troværdighed? Det handler projektet “Kommune mod 2030” om.

I partnerskab med Odense og Aarhus kommune har vi gennem hele 2024 arbejdet med disse spørgsmål. AI er en “gammel traver” i fremtidsforskningen, men faktisk har det allerede længe været meget konkret nutid – og ihvertfald siden frigivelsen af OpenAI’s chatbot ChatGPT i november 2022.

Regeringens udmelding på området taler om, at AI skal frigøre mellem 10.000 og 100.000 medarbejdere i 2030. Men hvad skal AI ellers? Det er vigtigt at overveje, om effektiviseringen er mulig, om den er tilstrækkelig, og om den er forenelig med fortsat borgertillid. Dertil kommer de bogstavelig talt uanede muligheder for kvalitative udviklinger i service, velfærd og lokalt demokrati.

Det er en helt afgørende debat, for det handler om vores virkelighed, og det handler om en teknologi, som går meget tæt på os som mennesker, med potentielt store konsekvenser. Den debat må vi som samfund, kommuner og borgere være parat til at tage både før, under og efter udrulningen af AI i fuld skala i danske kommuner. Først og sidst fordi det vil give bedre resultater.

Efter tre workshops i efteråret har projektet nu udviklet fire gennemarbejdede og strategisk fokuserede scenarier for kommunernes fremtid med AI. Scenarier, der skal åbne for dialog, debat og drøftelser. Dem glæder vi os til at fortælle mere om.

Vi har gjort det sammen med Odense og Aarhus kommuner samt en eksklusiv og håndplukket gruppe bestående af bl.a. digitaliserings- og fagansvarlige og politikere i Odense, Aarhus og enkelte andre kommuner, AI-forskere og AI-specialister fra den private sektor. Tak til alle, det har været fantastisk inspirerende. Og tak til de to kommuner, som bl.a. har stillet to af Danmarks smukkeste rådhuse til rådighed for arbejdet.

Projektet er støttet af Tryg Fonden og Digital Democracy Centre ved SDU.